ALGEMENE INFORMATIE
Naam: Falcon
Soort: Stalen achtbaan
Locatie: Duinrell, Wassenaar
Vlag:
Opening: 2009
Status: Open
Bouwer: Gerstlauer
Type: Euro-Fighter
EIGENSCHAPPEN
Ritduur: 42 seconden
Snelheid: 70 km per uur
Lengte: 361 meter
Hoogte: 22 meter
Inversies: 3
Drops: 1
G-krachten: ,5 G
Capaciteit: 850 personen per uur
Gondels: 3 treinen voor elk 8 personen
Minumum lengte: 1,20 meter
Grondoppervlag: 60 x 38 meter

Algemeen:

De Falcon is in 2009 gebouwd door Gerstlauer in opdracht van Duinrell. Het is er een van het Type Euro-Fighter net als Typhoon in Bobbejaanland.
Oorspronkelijk wou Duinrell de achtbaan al in 2007 laten bouwen maar kreeg toen geen vergunning. De vergunning werd oorspronkelijk niet afgegeven van wegen bezwaren van buurtbewoners die bang waren voor extra geluids- en verkeersoverlast. Uit eindelijk werd op 7 januari 2009 alsnog een vergunning afgegeven nadat uit onderzoek bleek dat de extra overlast minimaal was.
De precieze bouw tijd is onbekend maar er is kort na het afgeven van de vergunning gestart met de bouw en op 13 mei was de pers opening. De totale bouw heeft dus ongeveer 4 tot 5 maanden geduurt inclusief test ritjes.
Oorspronkelijk zou de baan door het leven gaan als Rick's Delight maar is toch vervangen door Falcon.

 

De rit:

Na een verticale ketting liftheuvel van 22 meter zoeft het karretje onder andere door een looping en een heartline-roll. De maximale g-kracht is 4,5 en die zal je voornamelijk in de looping ervaren.

 

Incidenten en/of storingen:

op 29 mei 2015 hebben 8 bezoekers een half uur vast gezeten op een hoogte van 8 meter toen de ketting lift stilviel. Dit kwam door een defecte sensor. Iedereen is met een hoogwerker uit het karretje gehaald.

Bron AD

Thematisering:

  • De ondersteuning en treinen hebben een hout tint en de rails is donker bruin.

 

Trivia:

Er zijn 3 treintjes alleen word er voornamelijk maar met 2 gereden omdat het qua capaciteit weinig uitmaakt.

 

Review:

De Falcon is mooie baan, met een standaard layout. Door de kleur keuze valt hij niet zo erg op tussen de bomen. Helaas is hij niet overal even soepel maar daar merk je vrij weinig van.
Vanaf de zijkant lijkt het een zeer heftige baan maar als je er eenmaal inzit valt dit best mee. Het is voor Nederland een redelijk unieke baan hoewel er in de rest van wereld redelijk bekend zijn. Qua aankleding is het in Europa een van de betere maar de rit had langer gemogen waardoor ze er ook meer elementen in hadden kunnen stoppen.
Kortom een mooi, korte maar wel heftige baan. Die in Duinrell zeker tot zijn recht komt.

 

Thematisering
Rit
Onderhoud
Thrill
Herhalingwaarde

Foto's: